המצאה היא פתרון טכני לבעיה טכנית. סביר להניח שכל אחד מאתנו נתקל בבעיות טכניות בחיי היום יום. רובנו עברנו על כך לסדר היום, אבל חלק מאתנו הקדישו לכך מחשבה נוספת, ומצאו לבעיה פתרון. הפתרון הזה הינו המצאה. ועל המצאות אפשר לקבל פטנט, כלומר בלעדיות על המצאה. למעשה, חצי מההמצאה הינו איתור הבעיה. משהצלחנו לאתר בעיה, סביר שימצא לה גם פתרון.
למשל, בעיה שמתמודדים אתה מאות שנים היא בעיית העכברים. יש אין ספור מלכודות עכברים, ולמרות זאת, המוח האנושי עדיין ממציא מלכודות עכברים. מה מיוחד במלכודת העכברים הזו? שהיא מאפשרת ללכוד יותר מעכבר אחד, וגם שאינה הורגת את העכברים. המלכודות שאתם מכירים לרוב מסתפקות בלכידת עכבר יחיד.
דיסק-און-קי
קחו למשל את הדיסק-און-קי, מוצר שנמצא בשימוש של כל אחד מאתנו. לפני שהוא הומצא, ניתן היה להתנייד עם נתונים באמצעות דיסק חיצוני למחשב, תקליטור או דיסקט. הדיסק-און-קי הפך את אכסון הנתונים החיצוני ליותר קומפקטי. ואכן, השם המסחרי שניתן למוצר, דיסק-און-קי, רומז על כך שמדובר באכסון נתונים על מחזיק מפתחות.
הנה המצאה שכל אחד מאתנו היה יכול לחשוב עליה. לפני עידן האינטרנט, תוכנות (היום זה נקרא אפליקציות) היו משווקות באמצעות דיסקט. בימים ההם הייתה דרך מקובלת לבדוק האם התוכנה נקייה מווירוסים, והיא סריקת הדיסק שבמחשב לאחר ההתקנה של התוכנה. כלומר, התקנה של תוכנה במחשב עלולה הייתה לפגוע במחשב עוד לפני שהופעלה. מישהו חשב על הבעיה, ורשם פטנט על סריקת תוכנה שתותקן תוך כדי העתקתה מהדיסקט אל המחשב ("on the fly"). הוא קיבל פטנט אבל לא עשה איתו דבר. לאחר שתוקף הפטנט פג, גוף מסחרי קנה ממנו את הזכויות על הפטנט שכבר פג כאמור, ותבע את כל התעשייה של יצרני האנטי וירוס והאבטחה על שימוש לא מורשה בפטנט בתקופה שהיה בתוקף. כפי שאתם יכולים להבין, הסכומים שהוא גלגל היו אסטרונומיים.
הייתי מסווג את הממציאים לשלוש קבוצות: (א) ממציאים פרטיים שנתקלים בבעיה ופותרים אותה, (ב) ממציאים במפעלים שעובדים על שכלול המוצרים שמייצר המפעל, ו- (ג) ממציאים שזה עיסוקם. האחרונים הם אנשים כמוני וכמוך, שהפכו את ההמצאות לעיסוק שממנו הם מתפרנסים.
המחשוב, האינטרנט והתקשורת האל-חוטית הביאו לכך שקצב ההתקדמות הטכנולוגית של ימינו מהיר הרבה יותר מבעבר, זה פותח כר נרחב להמצאות חדשות. אנשים שמתפרנסים מהמצאת המצאות בוודאי עוקבים אחר החידושים, ומנסים לחשוב על יישומים שעושים שימוש בחידוש על מנת לרשום עליו פטנט עוד לפני שאחרים יעלו על הרעיון. ניתן לעקוב אחר חידושים באמצעות כתבי עת של מדע פופולרי, אתרים העוסקים במדע פופולרי, וכדומה.